VRAAG EN ANTWOORD
-
1. Welke vergoeding krijgt een kinderbegeleider?
Je ontvangt per dag per opgevangen kind een fiscaal vrijgestelde onkostenvergoeding. Dit bedrag is afhankelijk van het aantal uren dat het kind in de opvang verblijft.
De niet-belastbare vergoeding dekt de uitgaven die je maakt voor de opvang onder andere voeding, energiekosten, telefoonkosten,... De kinderbegeleider staat in voor de aankoop en bereiding van een gevarieerde en evenwichtige voeding voor de kinderen met uitzondering van fles- en dieetvoeding. Ouders brengen luiers en verzorgingsproducten mee.
Voor de opvang van een kindje met extra zorgen (inclusieve opvang) is het mogelijk een verhoogde onkostenvergoeding aan te vragen.
Als kinderbegeleider in de gezinsopvang heb je een specifiek sociaal statuut. In bepaalde situaties heb je recht op een vervangingsinkomen. Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij wanneer een kind buiten jou wil om niet naar de opvang komt of bij ziekte. Het vervangingsinkomen is belastbaar.
-
2. Hoeveel kinderen mag ik opvangen?
Het aantal kinderen dat je opvangt hangt af van je draagkracht, gezinssamenstelling, de beschikbare ruimte (min. 5m² per kind: speel- en slaapruimte) en je eigen wensen.
Het maximum aantal gelijktijdig aanwezige kinderen kan niet meer zijn dan 8. Eigen kinderen worden tot en met de kleuterschool meegerekend. Andere kinderen tellen mee tot en met de basisschool.
Er wordt gestreefd naar een gemiddelde van maximum 4 voltijds opgevangen kinderen per kinderbegeleider per kwartaal.
-
3. Aan welke voorwaarden moet mijn woning voldoen?
De woning waar de opvang plaatsvindt, biedt voldoende ruimte voor het aantal kinderen in de opvang. Er wordt een minimum van 5m² netto vloeroppervlakte per kind vooropgesteld, waarvan minimum 3m² leefruimte. Elke ruimte waar de kinderen verblijven wordt ingericht als een veilige, kindvriendelijke plek. De plaatsen waar de kinderen verblijven zijn hygiënisch en goed onderhouden. Er is voldoende daglicht en de ruimtes worden verlucht. Roken is verboden in de kinderopvanglocatie.
Buitenspel is mogelijk op een plek die vlot en veilig bereikbaar is.
Huisdieren worden buiten het bereik van de kinderen gehouden. Uitsluitend met aangepaste begeleiding en onder strikt toezicht kunnen kinderen met huisdieren leren omgaan.
Aan de hand van een risico-analyse wordt bepaald of aan alle voorwaarden van de wetgeving wordt voldaan.
-
4. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?
- Je bent minimum 21 jaar of ouder.
- Je kan voor jezelf en je huisgenoten die ouder zijn dan 18 jaar een uittreksel uit het strafregister - model 596.2Sv (vroeger model 2) voorleggen. Deze worden elke 3 jaar vernieuwd.
- Je hebt een goede gezondheid en verklaart dit in een medisch attest dat elke 3 jaar wordt vernieuwd.
- Tijdens de opvang mag je geen activiteiten uitoefenen die je een extra inkomen verschaffen.
- Je beschikt over een attest levensreddend handelen voor baby’s en peuters. Ook dit attest wordt elke 3 jaar vernieuwd.
- Je beschikt over voldoende kennis van het Nederlands.
- Je hebt de nodige kwalificatiebewijzen.
Voor meer informatie kan je terecht op de website van Kind en Gezin.
-
5. Werk ik altijd alleen?
De meeste kinderbegeleiders in de gezinsopvang werken alleen. Dat wil zeggen dat zij de kinderen bij hen thuis opvangen. Kinderbegeleiders kunnen rekenen op de steun en begeleiding van de verantwoordelijke. Ook collega-kinderbegeleiders staan elkaar met raad en daad bij.
Onze kinderbegeleiders hebben de mogelijkheid om een samenwerkingsverband aan te gaan volgens het principe: "twee kinderbegeleiders onder één dak". De opvang gebeurt dan bij één van beide kinderbegeleiders thuis of op een andere locatie, die zij daarvoor inrichten.